Jäsenliikkeidemme palveluja
Lukitusjärjestelmä
Lukitusjärjestelmällä tarkoitetaan kaikkia, kaiken kokoisten kohteiden suunniteltuja lukituksia. Kuka lukosta kulkee, minkä tasoista turvatasoa haetaan, minkälainen avain valitaan? Jäsenliikkeemme auttavat löytämään asianmukaisen lukitusjärjestelmäratkaisun kaikkiin käyttökohteisiin kodeista aina korkean turvallisuustason kohteisiin. Turvaurakointiliikkeet ovat oviympäristön asiantuntijoita. Nykyaikaiset lukitusratkaisut mahdollistavat nopeat muutokset lukitukseen sekä avaimien kulkuoikeuksiin ja niillä voidaan valvoa myös henkilöiden kulkua.
Kulunvalvontajärjestelmä
Kulunvalvonnalla varmistetaan oikean henkilön pääsy ovesta oikeaan aikaan. Jokainen aukaisu jättää ’jäljen’, jonka avulla esimerkiksi väärinkäyttöä on helppo valvoa. Näitä järjestelmiä käytetään usein yrityksissä ja julkisissa tiloissa turvaamaan henkilöitä ja omaisuutta.
Kulunvalvontajärjestelmä voidaan usein integroida nykyiseen lukitusjärjestelmään. Osa järjestelmistä myös mahdollistaa avaimettoman kulkemisen, jolloin mekaanisia avaimia ei välttämättä enää tarvita.
Ovi- ja porttiautomatiikka
Oviautomatiikan tarkoituksena on saavuttaa toimintavarma ja esteetön kulkeminen kiinteistöihin. Oviautomatiikkaa voidaan hyödyntää mm. asuinkiinteistöissä, tavarataloissa ja liikekiinteistöissä, sairaaloissa, palvelutaloissa, hotelleissa, julkishallinnon kiinteistöissä, sekä muissa vaativan käyttöolosuhteen kohteissa.
Portilla voidaan vähentää ja estää teollisuuskiinteistöjen ja pihojen alueilla tapahtuvaa luvatonta läpikulkua ja muuta liikkumista tehokkaasti. Samalla portti suojaa kiinteistöä ja piha-aluetta ilkivallalta ja varkauksilta. Porttiautomatiikka mahdollistaa portin automaattisen avautumisen ja sulkemisen vain siihen oikeutetuille henkiköille, jolloin liikennettä saadaan valvottua liikkumisen sujuvuuden kärsimättä. Porttiautomatiikkaa hyödyntävät puomiportti-, saranaportti- ja liukuporttikoneistot soveltuvat etenkin teollisuuden, logistiikkakeskusten, varastoalueiden, satamien, sekä erilaisten kiinteistöjen, kuten taloyhtiöiden käyttötarpeisiin.
Kameravalvontajärjestelmä
Kiinteistön turvallisuuden varmistamisessa kameravalvonnalla on keskeinen tehtävä. Jo pelkkä kameroiden näkyminen ja niistä tiedottaminen ennaltaehkäisevät ilkivaltaa ja varkauksia.
Järjestelmä mahdollistaa kiinteistön valvomisen reaaliaikaisesti ja tallentavasta järjestelmästä saadaan tieto jälkikäteen. Tallentavat valvontakamerat auttavat erityisesti jo tapahtuneiden rikosten selvittämisessä.
Kameravalvonnan suunnittelussa on aina huomioitava lait ja asetukset sekä yksityisyyden suoja. Näissä kysymyksissä jäsenliikkeemme neuvovat tarvittaessa. Kameravalvonnasta tiedottaminen on ensiarvoisen tärkeää.
Työajan seuranta
Moni jäsenyrityksistämme tarjoaa myös työajanseurantapalveluita. Palvelu tarjoaa kattavat toiminnallisuudet työajanseurantaan, projektilaskutukseen ja työsopimuslain noudattamiseen. Käyttäjillä on reaaliaikainen tieto työajan käytöstä, taukojen pituudesta ja poissaoloista. Pilvipalveluna toimitettava työajanseuranta on riippumaton paitsi ajasta ja paikasta myös järjestelmistä, joten se on yhteensopiva eri alustojen kanssa. Näin palvelu on helppo sovittaa yhteen esimerkiksi jo käytössä olevan kulunvalvontajärjestelmän kanssa. CSV-rajapinta mahdollistaa tietojen siirron vaikkapa palkanlaskentaan
Rikosilmoitinjärjestelmä (hälytinjärjestelmä)
Rikosilmoitinjärjestelmän eli hälytysjärjestelmän tehtävänä on havaita luvaton liikkuminen kiinteistössä ja ilmoittaa siitä. Rikosilmoitinjärjestelmän toiminta perustuu liikkeen tunnistamiseen. Liike voi olla joko liiketunnistimella havaittua liikettä, oven avaamista, tärinää tai ikkunan rikkomista.
Jos hälytysjärjestelmä havaitsee liikettä hälytyksen ollessa päällä, järjestelmä lähettää ilmoituksen joko paikallisesti tai edelleen kiinteistön omistajalle tai vartiointiliikkeelle. Ilmoitus on välitön, ja siten luvattomaan liikkumiseen voidaan reagoida heti. Yrityskäytössä olevaan rikosilmoitinjärjestelmään on mahdollista integroida myös ryöstöpainike, jolloin ilmoitus siirtyy tarvittaessa suoraan viranomaisille.
Avainhallinta
Avainten turvallisuus on tärkeä osa lukitusjärjestelmän turvallisuutta: missä kiinteistöjen avaimia säilytetään, kenelle niitä luovutetaan ja missä avaimet oikeasti liikkuvat? Ammattimainen avainhallinta lisää etenkin suurempien kiinteistöjen ja taloyhtiöiden turvallisuutta merkittävästi.
Avainhallintapalveluihin kuuluu lukostotietojen säilytys ja ylläpito, turvallinen avainten säilytys, luovutus ja palautus sekä dokumentointi
Palohälytysjärjestelmä
Palohälytinjärjestelmät havaitsevat tulipaloja ja hälyttävät henkilökuntaa sekä tekevät ilmoituksen hälytyskeskukseen. Ne voivat myös ohjata ihmisiä turvallisesti ulos rakennuksesta.
SaaS-palvelu
SaaS (Software as a Service) on ohjelmistoratkaisu, jossa ratkaisu toimitetaan asiakkaalle internetin kautta. Kun turvajärjestelmän hankkii SaaS-palveluna, asiakas maksaa vain ohjelmiston käytöstä ilman suuria alkuinvestointeja ja omistamisen huolia. Pilvipalvelun ansiosta palvelinten ylläpidon ja varmuusjärjestelyt voi jättää asiantuntijoidenhoidettavaksi.
Lukitus
Avainpesä
Lukon ”sydän”, joka tunnistaa avaimen ja välittää sen liikkeen lukkorunkoon ja siihen liitettyihin telkiin tai lukkomekanismiin.
Avainsäilö
Avaimen säilytykseen tarkoitettu, rakenteeseen kiinnitetty lukittava kotelo tai vastaava.
Elektroninen avain
Avain, jossa on vain elektroninen tunniste ja jolla ei välitetä liikettä lukkoon.
Elektromekaaninen lukitus
Lukitus, jossa on fyysisen avaimen lisäksi sähköisen tunnistautumisen ominaisuus.
Haittalevy
Abloyn avainpesien sisällä olevat haittalevyt, jotka kääntyvät avainta käännettäessä. Haittalevyjä on avainprofiilista riippuen 7–11 kpl.
Käyttölukko
Oven varsinainen lukko, jonka jää automaattisesti ulos-asentoon (takalukitustila) tai takalukittuu avainta, vääntönuppia tai painiketta käyttämällä.
Lukkorunko
Runko, joka sisältää ovea telkeävät elementit ja johon voidaan liittää lukon muita komponentteja kuten avainpesä ja painikkeet. Tunnetaan myös nimellä uppolukko.
Mekaaninen lukko
Lukko, jota käytetään avaimella ja joka sisältää vain mekaanisen tunnisteen.
Mekaaninen avain
Avain, joka sisältää vain mekaanisen tunnisteen.
Mekaaninen lukitus
Mekaanisista lukkopesistä ja avaimista koostuva lukitus.
Mekatroninen avain (elektromekaaninen)
Avain, joka sisältää sekä mekaanisen että elektronisen tunnisteen tai pelkästään elektronisen tunnisteen ja jota voidaan käyttää lukkomekanismin liikuttamiseen.
Mekatroninen avainpesä
Tunnistaa avaimen, jossa on mekaaninen ja elektroninen tunniste, tai pelkästään elektroninen tunniste. Välittää avaimen liikkeen lukkorunkoon ja siihen liitettyihin telkiin tai lukkomekanismiin.
Mekatroninen lukko (elektromekaaninen)
Lukko, jota voidaan käyttää mekatronisella avaimella, elektronisella avaimella, koodilla tai biometrisella tunnisteella.
Mekatroniset ovenlukituslaitteet (elektromekaaninen)
Oveen asennettava laite, jonka avulla lukkoa voidaan käyttää elektronisella avaimella, mekatronisella avaimella, koodilla tai biometrisella tunnisteella.
Oviautomatiikka
Oviympäristöön asennettava laite, joka avaa ja sulkee oven hallitusti. Oviautomatiikka toimii sähköllä ja vaatii oveen myös sähkömekaaniset lukkorungot.
Ovensuljin
Oviympäristöön asennettava laite, joka varmistaa oven aukeamisen ja sulkeutumisen hallitusti. Käytetään myös termiä ovipumppu.
Pintalukko
Rakenteen pintaan kiinteästi asennettava lukko.
Pintahela
Lukon toimintaa suojaava hela, esimerkiksi vääntönuppi tai painike, tai lukon eri osia – kuten avainpesää, lukkorunkoa tai avaimenreikää – suojaava kilpi.
Riippulukko
Kääntyvällä, liukuvalla tai irrotettavalla sangalla varustettu lukko.
Rintalevy
Uppolukon lukkorungossa oleva kiinteä levy, jossa on yksi tai useampia aukkoja telkien ulostuloa varten.
Sarjoittaminen/uudelleensarjoittaminen
ABLOY-lukot ovat sarjoitettavissa toimimaan yhdellä ja samalla avaimella. Uudelleensarjoittamisessa mekaanisessa lukituksessa avainpesän täytteet vaihdetaan ja käyttöön otetaan uudet avaimet. Digitaalisessa lukituksessa sarjoittaminen tapahtuu ohjelmoimalla avaimille kulkuoikeuksia määrättyihin lukkoihin tai poistamalla lukoista kadonneiden avainten pääsyt.
Sähköinen lukitus
Mekaaniseen tai digitaaliseen lukitukseen yhdistettävä lukitusratkaisu, jossa ovien avaaminen tapahtuu kulkutunnisteella, numerokoodilla tai älypuhelimella.
Telki
Lukon metallinen osa, liikkuva ”kieli”, joka lukittaessa työntyy oven karmiin kiinnitettyyn vastarautaan.
Tiirikointi
Lukon avaaminen tuotetta rikkomatta avainkanavan tai vastaavan kautta käyttämättä lukon avaamiseen tarkoitettua avainta tai muuta tunnistetta.
Varmuuslukko
Arkikielessä turvalukko/poliisilukko, jossa telki tai teljet takalukittuvat ja avautuvat vain erityisellä avaimella, muulla tunnisteella tai tietoisesti tehtävällä avaus- tai sulkemistoiminnolla.
Vastalevy
Uppo- tai pintalukon osa, joka kiinnitetään karmiin ja jossa on aukot telkiä varten.
Älylukitus
Lukitus, jossa on jokin digitaalinen ominaisuus, kuten ohjelmoitava avain, kulkukortti tai koodi. Älylukot ovat joko kokonaan digitaalisia lukkoja tai elektromekaanisia lukkoja, joissa on sekä perinteisiä että digitaalisia ominaisuuksia. Lukot voivat toimia esimerkiksi älypuhelimella tai kulkukortilla.
Hälytinjärjestelmät
Antimasking
Ominaisuus, joka havaitsee, kun ilmaisin yritetään peittää ja estää sen toiminta.
Dual-ilmaisin
Liikeilmaisin, jossa käytetään kahta teknologiaa liikkeen havaitsemiseen.
Kansisuoja/tamper
Antaa hälytyksen, jos ilmaisimen, käyttölaitteen tai keskuskotelon kansi avataan luvattomasti.
Kuorisuojaus
Ilmaisimet ja tunnistimet, jotka valvovat rakennuksen ovia ja ikkunoita.
Käyttölaite/näppäimistö
Päätelaite järjestelmän päälle- ja poiskytkentään.
Lasinrikkoilmasin
Reagoi lasin rikkoutumisesta syntyneeseen ääneen ja/tai paineen muutokseen.
Linjailmaisin
Valvoo linjaa kahden pisteen välillä. Käytetään yleensä ulkoalueiden valvonnassa. Valvontamatka jopa 200 metriä.
Magneettikosketin (makkari)
Käytetään ovien ja luukkujen suojaamiseen.
PIR-ilmasin
Passiivinen infrapunailmaisin, joka havaitsee liikkeen lämpötilan muutoksesta. Yleisin ilmaisintyyppi hälytinjärjestelmissä.
Silmukka
Piste/tulo keskuslaitteella, johon ilmaisin tai tunnistin liitetään.
Viiveaika
Aika, jonka sisällä laite on kytkettävä pois päältä tai poistuttava tilasta, ennen kuin hälytys aktivoituu.