Varautuminen ja turvallisuus on laaja asiakokonaisuus, johon liittyy lakeja, määräyksiä sekä erilaisia ohjeistuksia. Tähän Oppaat ja hyötytieto -osioon on koottu muutamia perusasioita turvallisuudesta sekä Turvaurakoitsijat ry:n jäsenliikkeiden toimintatavoista. Osion lopusta löydät koosteen hyödyllisistä linkeistä. Turvaurakointiin ja jäsenliikkeidemme palveluihin liittyvän keskeisen sanaston löydät täältä.
Valvottua turvallisuutta
Finanssiala ry on meille tärkeä yhteistyökumppani. Finanssiala tutkii, testaa ja myöntää hyväksymisiä lukoille, lukkoseppäliikkeille, rikosilmoitusten siirtolaitteille, rikosilmoitinliikkeille, rikosilmoitinkeskuksille ja hälytyskeskuksille. Poliisi puolestaan valvoo turvallisuusalan elinkeinoluvan haltijoita.
Vastuullisesti toimivat jäsenyrityksemme noudattavat Turvaurakoitsijat ry:n johtamisjärjestelmää, joka on sertifioitu ISO 9001:2015 -, ISO 14001:2015 – ja ISO 45001:2018 -standardien mukaisesti.
Valitse Turvaurakoitsijat ry:n jäsenliike
Sana ”valtuutettu” ei ole suojattu termi, eikä suojattu ammattinimike ole myöskään lukkoseppä. Periaatteessa kuka tahansa voi kutsua itseään valtuutetuksi lukkosepäksi tai yritystään valtuutetuksi lukkoliikkeeksi. Näin valitettavasti ajoin myös tapahtuu.
Ostaessasi turvaurakoinnin palveluja Turvaurakoitsijat ry:n jäsenyys on merkki turvallisesta ja luotettavasta palvelusta ja palvelujen jatkuvuudesta. Muista, että esimerkiksi termejä ABLOY-valtuutettu ja iLOQ-valtuutettu eivät voi käyttää kuin kyseisten yritysten valtuuttamat yritykset. Pyydä nähtäväksesi turvasuojaajakortti aina, kun henkilö tulee asentamaan lukitus- ja turvajärjestelmiä.
Huolehdimme osaamisesta
Turvaurakoitsijat ry:n jäsenliikkeissä työskentelee oman alansa huippuammattilaisia, mm. lukkoseppiä, lukkoseppämestareita, turvajärjestelmäasentajia, lukitus- ja turvalaiteasentajia, ohjelmoijia, lukitussuunnittelijoita, projektimyyjiä, asiakaspalvelijoita. Jäsenliikkeissämme henkilöstön kouluttaminen ja kehittäminen on jatkuvaa.
Merkittävä osa jatkuvaa kouluttautumista ovat tavarantoimittajiemme ja yhteistyöjäsentemme järjestämät koulutukset. Ala tuotteineen ja ratkaisuineen kehittyy kovaa vauhtia, kun varautumisen ja turvallisuuden vaade kasvaa ja digitaalisuus sekä erilaiset järjestelmäintegraatiot yleistyvät.
Pyydä nähtäväksesi turvasuojaajakortti aina, kun henkilö tulee asentamaan lukitus- ja turvajärjestelmiä.
Turvallisuusalan elinkeinolupa
Turvallisuusalan elinkeinolupa (entinen vartioimisliikelupa) laajentui vuoden 2017 alusta kattamaan koko yksityisen turvallisuuspalveluiden alan. Vartioimisliiketoiminnan lisäksi turvasuojaustoiminnasta ja järjestyksenvalvontatoiminnasta tuli luvanvaraista. Jokaisella turvasuojausalan yrityksellä, joka suorittaa hyväksymistä edellyttäviä turvasuojaustehtäviä, tulee olla voimassa oleva turvallisuusalan elinkeinolupa. Hyväksymistä edellyttävät turvasuojaustehtävät käsittävät mekaanisten ja sähköisten lukitusjärjestelmien, kulunvalvontajärjestelmien ja hälytysjärjestelmien asentamisen, muuttamisen ja korjaamisen (niihin liittyviä kaapelointitöitä lukuun ottamatta).
Laki yksityisistä turvallisuuspalveluista, LYTP
Lue lisääTurvallisuusalan elinkeinoluvan haltijat
Voit tarkistaa poliisin hyväksymät elinkeinoluvan haltijat täältä.
Lue lisääTurvasuojaajakortti
Voimassa oleva turvasuojaajakortti on tae lainmukaisesta toiminnasta.
Kaikilla turvaurakointiliikkeen palveluksessa olevilla henkilöillä, jotka suorittavat hyväksymistä edellyttäviä turvasuojaustehtäviä tulee olla voimassa oleva turvasuojaajakortti. Näitä tehtäviä ovat sähköisten ja mekaanisten lukitusjärjestelmien, murtohälytysjärjestelmien ja kulunvalvontajärjestelmien asentaminen, korjaaminen tai muuttaminen. Siten kaikilla lukkosepillä ja turvalaitejärjestelmäasentajilla kortti on lain mukaan oltava.
Luvanvaraiset turvasuojaustehtävät
Tästä löydät ajantasaisen listan luvanvaraisista turvasuojaustehtävistä.
Lue lisääHyväksytyt lukkoliikkeet
Hyväksytyt lukkoliikkeet ovat sitoutuneet noudattamaan hyvää liiketapaa ja murtosuojausohjeita sekä käyttämään vain hyväksyttyjä tuotteita.
Lue lisääHyväksytyt murtohälytinliikkeet
Finanssiala ry:n vaatimukset perustuvat toiminnan laatuun, yrityksen luotettavaan toimintaan ja vastuuhenkilöiden ammattitaitoon.
Lue lisääHyväksytyt lukot
Vuoden 2016 alusta hyväksyttyjen lukkojen listalle kelpuutetaan ainoastaan standardien SFS 7020 ja SFS 5970 mukaisesti luokitellut ja testatut lukot ja oheistuotteet.
Lue lisääHyväksytyt riippulukot
Vuoden 2016 alusta hyväksyttyjen lukkojen listalle kelpuutetaan ainoastaan standardien SFS 7020 ja SFS 5970 mukaisesti luokitellut ja testatut lukot ja oheistuotteet.
Lue lisääRakenteellinen murtosuojausohje I
Lue lisääRakenteellinen murtosuojausohje II
Lue lisääTyöturvallisuuskortti
Työturvallisuuskortti on kehitetty työpaikkojen työturvallisuuden parantamiseksi. Kortin saanti edellyttää työturvallisuuskorttikurssin hyväksyttyä suorittamista. Kortti on voimassa viisi vuotta.
Lue lisääValttikortti
Valttikortti on sähköinen työturvallisuuslain mukainen henkilötunniste, joka toimii myös avaimena työmaalle tai telakka-alueelle.
Lue lisääToimitusehdot/ Turvallisuuspalveluiden yleiset tarjous- ja toimitusehdot TYTT
Alalle laaditut toimitusehdot huomioivat turvallisuusalan erityispiirteet ja selkeyttävät sopimista. Turvaurakoitsijat ry suosittelee alan asiakkaille ja jäsenliikkeille näiden sopimusehtojen soveltamista.
Lue lisääSPEKin poistumistieohje
Turvalliset avausratkaisut poistumisreiteillä -opas antaa lähtökohdat poistumisreittien ovien suunnittelulle, asennukselle ja ylläpidolle.
Lue lisää