Olipa kyseessä yksittäinen ihminen, taloyhtiö, viranomainen, yritys, kunta ja kaupunki, hyvinvointialue tai koko yhteiskunta, riskeihin varautuminen vahvistaa kriisin- ja iskunkestävyyttä. Riskien hallinta ja ennakointi on viisasta varautumista. Turvaurakoitsijat ry ja yhdistyksemme jäsenliikkeet ovat olleet osa suomalaista riskienhallintaa ja varautumista jo yli 50 vuoden ajan.
”Ihmisten, omaisuuden ja tiedon turvaamisen tärkeys korostuu”
Maailma on monimutkaistunut ja globalisoitunut siinäkin mielessä, että erilaisten turvallisuuden riskien määrä ja ilmenemisen muodot ovat moninkertaistuneet. Ihmisten, omaisuuden ja tiedon turvaamisen tärkeys korostuu.
Ammoisina aikoina varautuminen konkretisoitui mekaanisiin lukkoihin; pitkäkyntiset pidettiin loitolla, omaisuus turvassa. Tarkoituksenmukainen ratkaisu voi edelleen olla mekaaninen. Toki yhä useammin se on älykäs, digitaalinen ja laaja järjestelmäkokonaisuus.
Covid19-pandemian myötä varautumisen ja resilienssin merkitys konkretisoituivat. Jos pandemian alkumetreillä rynnistettiinkin hamstraamaan wc-paperia, viimeistään Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan raamitti asiat uuteen mittakaavaan. Väestönsuojista, kyberuhista, kriittisestä infrasta ja varautumisen yhteistyön tärkeydestä ryhdyttiin keskustelemaan vilkkaasti läpi koko yhteiskunnan. Hyvä niin – varautuminen on yhteistyötä, jossa tarvitaan niin viranomaisia, yrityksiä kuin kolmatta sektoriakin.
Omakotiasukkaan valinnassa turvallisuus ja kulkemisen helppous painottuvat eri tavalla kuin turvallisuuden tarpeet vaikkapa huoltovarmuuskriittisen yrityksen ratkaisuissa. Varautumisen tarpeet vaihtelevat, ja tuotteiden ja palvelujen tarjonta alalla lisääntyy. Valintatilanteissa Turvaurakoisijat ry:n jäsenyritysten osaaminen ja neuvot ovat varmin tae turvallisuudesta ja jatkuvuudesta koskien mm. laitteiden ja ratkaisujen ylläpitoa, huoltoa ja päivityksiä.