Digitaalinen transformaatio on muuttanut maailmaa merkittävästi. Yksityishenkilöiden ja organisaatioiden riippuvuus teknologiasta on kasvanut, ja samalla kyberuhat, kuten tietomurrot, palvelunestohyökkäykset ja haittaohjelmat, ovat lisääntyneet. Nämä uhat eivät kohdistu enää vain suuriin yrityksiin tai hallituksiin, vaan myös pienet yritykset, oppilaitokset ja yksityishenkilöt ovat yhä useammin kohteina.

Euroopan kyberturvallisuuskuukausi on vuotuinen kampanja, jolla edistetään kybertietoisuutta ja parhaita verkkokäytäntöjä. Alun perin Yhdysvalloissa vuonna 2004 lanseerattu kampanja on vuosien varrella laajentunut maailmanlaajuiseksi ja sen merkitys on kasvanut samassa tahdissa kuin digitaalisen maailman uhkat ja haasteet ovat lisääntyneet. Kyberturvallisuuskuukausi onkin ajankohtainen muistutus siitä, kuinka tärkeää on suojautua tietoverkkohyökkäyksiltä ja vahvistaa omaa digitaalista resilienssiä.

Vuonna 2024 teemana on #ThinkB4UClick, jossa kiinnitetään huomio erityisesti käyttäjien manipuloinnilta suojautumiseen. Tässä yleistyvässä ilmiössä huijarit saattavat tekeytyä muiksi, lähettää tietojenkalasteluviestejä ja julkaista valetarjouksia, jotta ihmiset tekisivät verkossa tiettyjä asioita tai paljastaisivat arkaluonteisia tai henkilökohtaisia tietoja. Kampanjan tavoitteena on edistää kyberturvallisuutta kansalaisten ja organisaatioiden keskuudessa ja tarjota tietoa verkkoturvallisuudesta tiedotuksen ja hyvien käytäntöjen jakamisen kautta. 

Kyberturvallisuuskuukauden tavoitteena on herättää keskustelua siitä, miten jokainen voi osaltaan vahvistaa digitaalista turvallisuuttaan. Turvallinen digitaalinen ympäristö vaatii yhteistyötä niin hallitusten, yritysten kuin kansalaisten välillä. Kampanja korostaa, että jokaisella on rooli kyberturvallisuudessa: olipa kyseessä työntekijä, joka oppii tunnistamaan phishing-huijauksen, tai yritysjohtaja, joka varmistaa, että organisaation tietoturvaprosessit ovat ajan tasalla.

Kyberturvallisuuskuukausi on oiva tilaisuus organisaatioille tarkastella omia kyberturvakäytäntöjään ja päivittää niitä vastaamaan nykyisiä uhkakuvia. Monet yritykset järjestävät tämän kuukauden aikana tietoturvakoulutuksia, simulaatioita sekä harjoituksia, joissa testataan henkilöstön valmiuksia tunnistaa ja torjua kyberuhkia.

Yksilöillä on yhtä tärkeä rooli digitaalisen turvallisuuden ylläpitämisessä. Käytännön toimenpiteillä, kuten turvattujen verkkoyhteyksien käyttämisellä, varmuuskopioinnilla ja huolellisella tietojen käsittelyllä, voidaan ehkäistä merkittäviä uhkia. Kyberturvallisuuteen panostaminen kotona, töissä ja kaikissa digitaalisissa ympäristöissä vähentää haavoittuvuuksia ja lisää digitaalista turvallisuutta.

Kyberturvallisuuskuukauden aikana saavutettu tietoisuus ja koulutus tarjoavat erinomaisen perustan kyberturvallisuuden parantamiselle vuoden jokaisena päivänä. Suosittelisinkin lämpimästi, että jokainen jäsenyrityksemme kouluttaisi säännöllisesti työntekijöitään kyberturvallisempaan toimintaan. Kun jokainen osallistuu digitaalisen turvallisuuden ylläpitämiseen, on mahdollista rakentaa turvallisempaa ja kestävämpää digitaalista tulevaisuutta.

 

Kyberturvallista syksyä ja tulevaisuutta toivottaen