Palvelut kuluttajille

Kaihda ovelta ovelle -myyjiä ja vältä liikkeitä, joilla on vain puhelinnumero. Vähintä, mitä voit turvallisuuspalveluiden toimittajalta vaatia, on kiinteä toimipaikka, josta myyjän ja asentajan tapaat takuuaikana ja sen jälkeenkin. Alan asennustöiden suorittamisen edellytyksenä on myös poliisin myöntämä turvasuojaajakortti tekijän nuhteettomuuden varmistamiseksi. Sitä kannattaa myös kysyä. Vuoden 2019 alusta kaikilla turvasuojausalan yrityksillä tulee olla turvallisuusalan elinkeinolupa, myös lukkoliikkeillä, sillä yksityisestä turvallisuusalasta tulee kokonaisuudessaan luvanvarainen. Ainoastaan turvallisuusjärjestelmien suunnittelu ja kameravalvonta sekä kaapelointityöt jäävät luvanvaraisuuden ulkopuolelle.

Varmista, että sinua palvelevalla myyjällä tai asentajalla on asiantuntemusta ja riittävä koulutus: valmista-jan tuotekohtainen koulutus tai alan ammattitutkinto, tai molemmat. Erikoisammattitutkinnon suorittaneet lukkoseppämestarit ovatkin jo alansa aatelia.

Lukkojen valmistajat myöntävät luotettaville asennusliikkeille erityisen valtuutuksen – kaikkialla maailmassa. Valtuutetut liikkeet saavat asianmukaisen erikoiskoulutuksen. Jos sinulla on jonkun tietyn valmistajan valmistama lukko, käytä ainoastaan kyseisen valmistajan valtuuttamia liikkeitä. Vältät virheaukaisut ja saat toimivan lukon.

Käytä liikettä, jolla on sertifioitu laatu-, ympäristö ja turvallisuusjärjestelmä. Asennustyöt saat tällöin laadukkaasti. Turvaurakoitsijat ry:n jäsenillä on kansainvälinen, sertifioitu toimintajärjestelmä, joka lukituksen lisäksi kattaa rikosilmoitin-, kulunvalvonta- ja videovalvontajärjestelmät.

Finanssiala ry järjestää tutkintoja ja hyväksyy rikosilmoitinliikkeitä ja lukkoliikkeitä. Hyväksynnän on hankkinut n. 60 hälytyslaiteliikettä ja n. 50 lukkoliikettä. Kun haluat toimittajaltasi lisäluotettavuutta, käytä hyväksyttyä liikettä.

Valistunut ja valveutunut yritys kuuluu omaa toimialaansa edustavaan järjestöön. Turvaurakoitsijat ry:n jäsenet ovat sitoutuneet noudattamaan alan eettisiä normeja. Liitto valvoo, että niitä myös noudatetaan. Liiton kotisivujen jäsenhaun avulla löydät sinua lähinnä olevan alan liikkeen.

Kotien murtosuojeluohje

Turvaurakoitsijat ry on julkaissut yhdessä Finanssiala ry:n kanssa kotien murtosuojeluohjeen. Tutustu ohjeeseen tästä.