Työskentely alalla
Lukkoseppä ja lukkoseppämestari toimivat lukitus- ja turvaurakointiliikkeissä, jotka tarjoavat monipuolisia, ennaltaehkäisevään. rikosturvallisuuteen liittyviä palveluja kuluttajille (asunnot, autot), yrityksille (liike- ja työpaikkahuoneistot, tuotantorakennukset), kiinteistöille (kiinteistöjen suojaus), laitoksille (virastot, sairaalat) sekä aliurakointina uudisrakennuksiin.
Näitä palveluja ovat: omaisuuden suojeluun liittyvien rikosturvallisuusriskien arviointi, tarvittavien suojausmenetelmien arviointi, valinta ja suunnittelu, suojaukseen liittyvän rakenteellisen ja muun teknisen suojauksen arviointi, erityisesti hälytys- ja valvontajärjestelmien suunnittelu, asennus ja kunnossapito. Palveluihin kuuluvat myös sulkemis- ja avaamislaitteiden, kuten portti- ja oviautomatiikan ja palonsulkujärjestelmien sekä palovaroitinjärjestelmien suunnittelu, asennus ja kunnossapito.
Lukkoseppä ja lukkoseppämestari toimivat erilaisissa lukitukseen ja turvallisuuteen liittyvissä asennus- ja ylläpitotehtävissä lukitusalan yrityksissä. Työssään he käsittelevät ja heillä on mahdollisuus saada haltuunsa tietoja, joiden avulla voidaan tunkeutua lukittuihin tiloihin. Työhön liittyvissä kartoitus- ja suunnittelutehtävissä on mahdollisuus saada tietoja, jotka ovat olennaisia asiakkaan kokonaisturvallisuudelle.
LUKKOSEPÄN AMMATIN YLEISIÄ VAATIMUKSIA OVAT:
- Rehellisyys ja luotettavuus
- Palvelualttius, myyntityöhön suuntautuminen
- Vastuuntuntoisuus, huolellisuus, sorminäppäryys
- Kyky selviytyä suunnittelu- ja asennustehtävistä erilaisissa olosuhteissa
- Myönteinen suhtautuminen alan nopeaan kehitykseen
- Ajokortti
- Tulityökortti
Lukkosepän ammattiin valmistutaan yleensä oppisopimusteitse. Ammattiin pyrkivän on haettava oppisopimustyöpaikka, josta saa ammattitutkinnon edellyttämän työkokemuksen.
Lukkosepän ammattitutkinnon perusteet löydät seuraavasta linkistä:
Lukkoseppämestarin ammattitutkinto on uusittu. Lukkoseppämestarin erikoisammattitutkinnon uusitut vaatimukset ovat astuneet voimaan 1.8.2005.
TUTKINTO MUODOSTUU KUUDESTA PAKOLLISESTA OSASTA:
- Turvallisuusnormit ja -ohjeet, joka on suoritettava, mikäli tutkinnon suorittaja ei ole suorittanut lukkosepän ammattitutkintoa
- Rakenteellinen suojaus, joka on suoritettava, mikäli tutkinnon suorittaja ei ole suorittanut lukkosepän ammattitutkintoa
- Omaisuuteen liittyvien rikosriskien hallinta
- Turvasuojaus
- Projektinhallinta
- Työnjohto, asiakaspalvelu ja viestintä.
NÄIDEN LISÄKSI VOI TUTKINNON SUORITTAJA SUORITTAA OSAT:
- Yrittäjyys
- Sähkölaitteiden asennus
Lukkoseppämestari on yksityisistä turvallisuuspalveluista annetun lain (282/2002) tarkoittama turvasuojaaja, jonka lukitsemis- ja järjestelmäasennukset ovat poliisin hyväksymistä edellyttäviä turvasuojaustehtäviä. Alan ammatissa toimiminen ja myös ammattitaidon hankkimiseksi tarvittavat käytännön työtehtävät edellyttävät turvasuojaajakorttia.
Erikoisammattitutkinnon perusteet löydät tästä linkistä:
http://www.edu.fi/julkaisut/maaraykset/naytot/lukkoseppmest_eat.pdf